„Етър“-а с програма за Еньовден от 19 до 28 юни

Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово предлага събития от 19 до 28 юни, посветени на празника на билките Еньовден.

Денят на лятното слънцестоене, който в различни години се пада на 20 или 21 юни, е една от повратните точки в годишния цикъл на слънцето. Най-дългият ден в годината се почита с различни ритуали из цяла Европа.

В българската традиция се отбелязва 24 юни—Еньовден, Яневден, Яновден. Вярва се, че слънцето в този момент достига крайната точка на своя път към лятото, почива си и тръгва обратно към зимата.

На всички млади момичета, които донесат в музей „Етър“ своя момина китка на 20 или 21 юни, за да узнаят късмета си в любовта и брака, ние подаряваме екземпляр от „Етноложки изследвания“, том III. Там може да прочетете още интересни факти за еньовденската обредност в различните краища на България и лечебната магия на билките.

19 юни 2020 г., 11:30 ч.
• Откриване на изложба „Етно обектив (Еньовден)“ и награждаване на победителите в едноименния Национален фотографски конкурс, място: Занаятчийска чаршия

20 и 21 юни 2020 г., 11:00—16:00 ч.
• „По Еньовден се гадае за любов и женитба“—свиване на момини китки
• Семейна образователна игра „Познай билките“, място: Музеен детски център

24 юни 2020 г.
• „По Еньовден се гадае за любов и женитба“—напяване на момини китки, 11:30 ч.
• Минаване за здраве през Еньовденския венец
• Работилница за изработване на еньовденски китки
• Семейна образователна игра „Познай билките“, място: Музеен детски център

27 и 28 юни 2020, 11:00—16:00 ч.
• „Бай, бабо, ле“—запознаване с практики за изцеление на самодивски болести
• Образователна игра за деца „Билков пъзел“, място: Музеен детски център

19—28 юни, 9:00—18:00 ч.
Продажба на билки, билкови чайове, домашни сладка и мед, място: Център „Българка“

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.