Коледари в Етнографски музей на открито "Етър" © ЕМО Етър

„Етър“-а прави „Училище за коледари“ за трета поредна година

За трета поредна година Етнографският музей на открито „Етър“ в Габрово прави образователната програма „Училище за коледари“. Участниците са младежи на 14-18-годишна възраст, които ще научат  повече за празничната обредност и символиката на обичая Коледуване.

Първата среща на младежите от „Училище за коледари“ вече се състоя в Актовата зала на Националната Априловска гимназия в началото на декември. На 20 декември, Игнажден, коледарите ще се съберат в музея на открито – такава е и традицията, според която коледарите се събират на този празник в дома на станеника, най-опитния от тях, за да разучават обредни песни и наричания.

Всеки ще може да гледа пресъздаването на обичая Коледуване на 26 декември в „Етър“-а – от 11:30 и от 13:30 ч.

Народът казва, че мъж, който не е коледувал, няма право да се жени. Коледарската дружина винаги се състои от нечетен брой млади мъже – ергени. Коледуването е най-важният момент, изпълняван след полунощ на Бъдни вечер. Народът ни казва, че ако не минат коледари, „ялова ще е годината”, всичко ще върви не както трябва. Затова всяко семейство се подготвя да посрещне коледарската дружина като най-чакани гости. Тяхната благословия е като заклинание. С коледарите във всеки дом влизат плодородието и благополучието.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.