„Етър“-а отваря Часовниковата кула само за един ден

Часовникова кула в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Етнографски музей на открито „Етър“ отваря Часовниковата кула за посетители само на 15 май. Посетителите на „Етър“-а ще могат да влязат в кулата в периодда 10:00 – 12:00 ч. и 14:00 – 16:00 ч. Събитието е част от Седмица, посветена на Международния ден на музеите.

Идеята за изграждането на часовниковата кула в музей „Етър” принадлежи на Лазар Донков. Той възлага на своя приятел чех Хуго Ондерличка да проектира часовниковия механизъм, който се навива ръчно посредством метален лост и тежести. Строежът на кулата започва през 1976 г. и за две години е завършен. За архитектурен образец се използва построената през 1778 г. часовникова кула в гр. Дряново, която обаче е съборена през 1945 г. от тогавашната общинска власт.

Камбаната в тази кула имала любопитна съдба и вековна история, за която черпим ценна информация от надписите върху нея. От тях разбираме, че камбаната е отлята през далечната 1904 г. в гр. Гатчина, предградие на Санкт Петербург. А дарител за нейната направа е Иван Димитров Рашеев, представител на известна габровска фамилия. Но най-интересен е фактът, че на нея пише „Горния край, Габрово” (някогашните габровски покрайнини, разположени южно от Габрово). Тя е предназначена за специална самостоятелна църковна камбанария, построена в горната част на града. Чрез нея миряните от покрайнините са призовавани за служба. Благодарение на Лазар Донков камбаната е запазена, съхранена и представена в музей „Етър”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Един от най-светлите дни за Лазар Донков и габровци – на 23 април 1963 г. започва изграждането на „Етър“-а