Картина на български кубист – акцент на месеца в ХГ „Христо Цокев“ в Габрово

Емануил Попгенчев. „Тореадор“

Акцент на месец август в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово е картината „Тореадор” на големия български художник Емануил Попгенчев. Картината е рисувана през 1987 г. и е добре запазена и до днес, споделят от галерията. Художникът умира на 9 август 2010 г. в София.

Емануил Попгенчев е единственият български художник, който е верен на стила на кубизма през цялото си творчество. През 1995 г. известната френска аукционна къща „Друо“ продава всички негови представени картини, което е прецедент за български творец.

Малко известен факт е, че в последните години от живота си Емануил Попгенчев прекарва летата, рисувайки в ателието си на село Фърговци, в габровския балкан. Той не само е художник, но и глава на цяло семейство художници. Неговата съпруга Снежина Попгенчева , също художничка, след завършването си на Националната художествена академия при проф. Георги Богданов, живее девет години в Габрово. Дъщерите на Попгенчев също се занимават с изкуство. За ХГ „Христо Цокев“ те споделиха:

“Баща ни Емануил Попгенчев беше изключителен творец с благородна душа и много добър човек.  Tези, които го познаваме, и тези, които сега го откриват, са по своему дарени с духовни и пластични истини, до които стигат само вярващите в живота на изкуството. Татко беше дълбоко и искрено вярващ в този живот. Да благодарим на Вярващия! Благодарим с цялата си душа и сърце, че той беше и е наш баща и учител в живота. Той винаги ще живее в душите на хората чрез духовното изкуство, което остави. Благодарим на галерия „Христо Цокев“ за жеста!“

Художествена галерия „Христо Цокев” кани всички ценители на българското изкуство да се насладят на картината, като напомнят, че всеки вторник е ден без входна такса.