Домът на хумора показва карнавалните традиции на остров Сардиния

Карнавал в Каляри. Фотограф: Андреа Салваи

Карнавал в Каляри. Фотограф: Андреа Салваи

Домът на хумора и сатирата в Габрово представя фотоизложба на италианския фотограф Андреа Салваи за карнавалните традиции на остров Сардиния. Изложбата включва 24 фотографии за възродения в родното село на автора маскараден ритуал Sa Tuvera и карнавала в град Каляри.

Андреа Салваи е учител по природни науки в средно училище. Той е един от 40-те автори, селектирани за участие в изложбата „Italy, Tastе of Beauty”, представена на един от най-големите международни фотографски фестивали в Лишуи, Китай.

Село в Италия с древен карнавален празник

Възраждането на древния празник Sa Tuvera започва преди десетина години в село Соргоно в сърцето на Сардиния благодарение на интереса на група изследователи, учени и любители, които проследяват историята на няколко запазени маски в местния музей. След срещи с жители на селото те стигат до стихотворение, в което ясно се описва езическия ритуал и участниците в него. Основен елемент в описанието са антропоморфни маски и костюми, а текстът разказва за мъже, облечени в кожи и отрупани с животински кости; лицата им са начернени с въглени от корк или покрити с черни маски; техни жертви са участници, маскирани като животни (коза, бик или дива свиня). Предполага се, че това са проявления на бог Дионис, дълбоко почитан от овчарите и земеделците в района. Ритуалът в негова чест е бил практикуван за измолване на дъжд. Днес фестивалът съвпада с дните (16, 17, 18 януари), когато са тържествата в чест на св. Антонио.

Карнавалът на Каляри

Шумни маскарадни шествия в Каляри, в стария квартал Стампаче, съществуват от края на 40-те години на миналия век. Те са известни под името Ratantira и се провеждат преди Великия пост. Името произлиза от барабанния ритъм, който създават участниците в шествието. През 80-те години навлизат нови маски и карнавални персонажи, сред които образът на бразилската певица Кармен Миранда, образи на филмови и театрални звезди, клоуни и други.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Маски горе“ е мотото на Карнавал Габрово 2019