Изложба на Наум Хаджимладенов в ДХС - Габрово

ДХС показва 38 платна на един от големите експресионисти – Наум Хаджимладенов

Изложба на Наум Хаджимладенов в ДХС - ГабровоНа 120-годишнината от рождението на Наум Хаджимладенов (1894-1985), един от най-големите български експресионисти, е посветена най-новата изложба в зала 6 на Дома на хумора и сатирата, съобщи в. „100 вести“.

От богатата колекция с негови живописни творби и рисунки, с която Веселата къща заслужено се гордее, са подбрани 37 живописни платна от цикли, емблематични за прочутия самоковец: „Семейно щастие”, „Сузана и старците” (на снимката), такива с фолклорна и приказна насоченост, други са посветени на малките радости от живота или показното благополучие и главно – безделието на градския хайлайф („Кукери”, „Хитър Петър”, „В кафенето”, „Еснафи”, „Мефисто”, „Минало и настояще”, „Алкохол”).

Подобни изложби не бива да се възприемат като отваряне на стара страница, а като възможност в по-ново време с модерен поглед и чувствителност да се докоснем до наши шедьоври, вълнуващи новите поколения ценители на изящното изкуство.

Пълният текст на новината четете във в. „100 вести“,  4 август 2014 г., „ДХС показва 38 платна на един от големите експресионисти – Наум Хаджимладенов“, автор Венета Георгиева – Козарева

100vesti-about

 

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.