Концерт в памет на музикантите Христо Питев и Недко Коларов открива Дни на камерната музика днес

Габровски камерен оркестър © Община Габрово

Габровски камерен оркестър © Община Габрово

Концерт в памет на музикантите Христо Питев и Недко Коларов ще открие днес 41-ото издание на Международния фестивал Дни на камерната музика. На 7 септември от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев” Габровски камерен оркестър ще свири под наслов „Мъдростта на камбаните“. Композиторът, диригент и музикален изследовател Христо Питев е създател на Габровския камерен оркестър, а Недко Коларов е дългогодишен виолончелист.

Програмата включва произведения от Жорж Бизе, Красимир Кюркчийски, Арво Пярт, Христо Питев и премиерно изпълнение на Концертна музика за струнни и ударни инструменти от Велислав Заимов. Като солисти ще се изявят четирима изпълнители на ударни инструменти: Мая Тошева, Кирил Петров, Никола Петров  и Кирил Павлов.

Обичаният в Габрово Веско Стамболов отново ще е гост

Дебют на фестивала ще направи обичаният в Габрово изявен български пианист Веско Стамболов – професор в Музикалната академия в Барселона.  Това ще се случи на 8 септември, петък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“. Програмата включва рядко изпълнявани в България късни клавирни творби на Панчо Владигеров. Този концерт също е посветен на паметта на Панчо Владигеров – първия артистичен директор на Дните на камерната музика, който си отива от този свят на същата дата през 1978 г.

Концерт за деца от 1 до 101 години

Тематичен концерт „За деца от 1 до 101 години“, посветен на творчеството за деца от велики композитори, очаква габровци на 10 септември, неделя, от 11 часа, в откритото пространство пред Дечковата къща. Ще чуем Габровски камерен оркестър с диригент и водещ Иван Стоянов и пианистката Мирела Валявичарска. Входът е свободен.

Ще бъдат представени части от „Карнавал на животните“ от Сен Санс, „Детска симфония“ от Йозеф Хайдн, 10 пиеси за деца от Белла Барток, Три песи от Сергей Прокофиев и „Детска игра“ и „Танц“ от Марин Големинов. При лошо време концертът ще се състои от 11 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“.

Какво още ни очаква в Дни на камерната музика?

На същата дата 10 септември, неделя, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ ще свири Международен фестивален клавирен квинтет в състав: Цветана Гигова – пиано, Катарина Бранд – цигулкаГермания, Стоимен Пеев – цигулка, Демна Гигова – виола, Гералд Манске – виолончело, Германия. Музикантите ще изпълнят Клавирен квинтет от Цезар Франк, Клавирен квартет от Йоханес Брамс и написаната специално за този концерт пиеса от „Куб“ от Драгомир Йосифов. Пиесата е посветена на големия швейцарски художник и скулптор Жан Тингели, чието творчество сатиризира безсмисленото свръхпроизводство на материални блага в Западна Европа и САЩ.

Традиционният концерт на цигуларите от Международния майсторски клас на проф. Минчо Минчев ще се състои на 11 септември, понеделник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ . Новост в него е участието и на лауреати от конкурса за цигулари „Панчо Владигеров“ 2017 г. в Шумен.  Програмата включва виртуозни пиеси за цигулка и пиано. На рояла е дългогодишната сътрудничка на проф. Минчев – Марина Капитанова.

На 12 септември, вторник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, международен квартет в състав: Аурелиан Бакан – кларинет, Румъния, Александру Гавриловичи – цигулка, Швейцария, Йоне Калиунайте – виола, Германия и Стефан Хаджиев – виолончело, ще представи концерт, посветен на класическата и съвремената музика от Германия, Унгария и Полша. Програмата включва Трио в до минор от Лудвиг ван Бетховен, дуо за цигулка и виолончево от унгарския композитор Золтан Кодай, квартет за кларинет и струнни инструменти от полския композитор Кшищов Пендерецки, две пиеси за кларинет от унгарския композитор Белла Ковач и Буколики за виола и виолончело от полския композитор Витолд Лютославски.

На 13 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово отново ще гостува клавирното дуо Рада Чомакова – Красимира Червенкова. Програмата включва Шест пиеси за пиано на четири ръце от Сергей Рахманинов и емблематичния балет „Пролетно тайнство“ на Игор Стравински в авторска версия за две пиана. Двамата руски колоси, включени в програмата, са избрани от публиката, чрез анкетиране през миналата година.

На 14 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, ще гостува оригиналното дуо „Кларисакс“ в състав Росен Идеалов – кларинет и Горан Ташев – алт саксофон. Към тях ще се присъединят танцьорите Бела Харитонова, Росен Идеалов – младши и Стоил Иванов – компютърни ефекти. Програмата включва: Канонична соната от немския бароков композитор Георг Филип Телеман, Дивертименто от Волфганг Амадеус Моцарт, Неаполитанска тарантела от Джоакино Росини, Четири портрета от непознатия у нас френски композитор Обер Лемлан, Импровизационни диалози от джазмена Любомир Денев, три капричии от Лилчо Борисов, „Самодива“ от Димитър Костанцалиев и „Разбулването на Изида“ за алтсаксофон, кларинет и електронни ефекти от Юлия Ценова.

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще закрие Дни на камерната музика

По традиция 41-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2017 ще се закрие от най-класния български оркестър – Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров. Концертът е на 15 септември, петък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“. Солисти ще бъдат водещите инструменталисти от ансамбъла Огнян Константинов – виола, Стоимен Пеев – цигулка и Йордан Димитров – цигулка. Програмата включва шедьовъра на Франц Шуберт „Смъртта и момичето“,  Популярният Концерт за две цигулки и струнен оркестър от Михаил Пеков и първото изпълнение в Габрово на  „Изгревът на кървавата луна“ за виола и струнен оркестър от Пол ван Брюхе.