Саковата къща в ЕМО "Етър" Габрово

„Разрушение и съзидание“ в „Етър“-а за Димитровден

Саковата къща в ЕМО "Етър" Габрово
Саковата къща в ЕМО „Етър“ Габрово © ЕМО „Етър“

Етнографският музей на открито „Етър” в Габрово ще отбележи Димитровден с „Разрушение и съзидание“. Това е заглавието на изложбата, посветена на строителното дело на майстор Колю Фичето, която ще се открие точно на Димитровден – 26 октомври, от 11:30 часа в Изложбената зала на ЕМО „Етър”.
Изложбата е допълнена с инструменти от фонда на ЕМО „Етър”, които са използвани от строителите в миналото. Организатори са Регионален академичен център на БАН – Габрово, Институт по математика и информатика при БАН и ЕМО „Етър”.

Димитровден е традиционният празник на майсторите, занимаващи се със строителство, известни в традиционната култура като „дюлгери”. На този ден те се завръщат от гурбет.

ОЩЕ ЗА ПРАЗНИКА

Димитровден е – празник на строителите. Гадае се за плодородие

Съществуват много рационални и магически практики, които имат за цел построяването на „здрава” къща, здраве и щастие на стопаните и на майсторите. След като майсторите вдигнат дървената конструкция на покрива, приковават кръст, на който поставят бяла риза, венец от цветя или байрак от червена забрадка. След това собственикът на къщата носи подаръци на майсторите. Главният майстор изпълнява благословия, известна като „дакия” („молитва”), в която съобщава за направения подарък, изказва благодарност и пожелава благополучие на стопанина и на неговите близки. Благодарността на майсторите представлява обреден текст, изграден по правилото „дар за дар”:

„Благодарете се майстори и вие, калфи и чираци. Нашият чорбаджия [назовава се по име] подари един дар, бял като гюл, червен като трендафил, който да струва 125 гроша. Той сайдиса [уважи] майсторите, зарадва калфите и чираците. И него Бог да го сайдиса и зарадва. Да му помогне Бог да иде на Света гора, на Божи гроб, да пише [на] бащи и майки, всички негови родове. Да иде покаян, да се върне благодарен. Да го посрещат неговите комшии със златни кучии [каруци]. Който даде едно – хиляда ще получи. Колкото на тоз дар жичките, толкова да са в джоба му жълтичките; колкото са конците, толкова да са в двора му юнците [телетата].” Текстът е записан през 1981 г. при теренни проучвания в с. Ралевци, община Трявна. Съхранява се в Научния архив на ЕМО „Етър”.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.