Музеят на образованието с дарение за българските училища в Лондон

Милена Димитрова и Мая Карагьозова, директор на НМО

Милена Димитрова и Мая Карагьозова, директор на НМО © НМО Габрово

Българските училища в Лондон ще получат дарение с литература, сборници, дипляни, материали за Васил Априлов, рекламни и други печатни издания на Националния музей на образованието – Габрово. Дарението от директора на НМО Мая Карагьозова ще пътува с Милена Димитрова, която живее със семейството си в столицата на Великобритания.

В Лондон има българско училище към Посолството на Република България и още три школа – „Васил Левски”,  „Розова долина” и „Букваран”.

Децата на Милена Димитрова – Данна и Сиян, които учат в български училища в Лондон, разглеждат барелефа върху  паметника на Васил Априлов в Габрово, представящ килийно училище

Децата на Милена Димитрова – Данна и Сиян, които учат в български училища в Лондон, разглеждат барелефа върху  паметника на Васил Априлов в Габрово, представящ килийно училище © НМО Габрово

В бъдеще се планират още контакти с българската общност в Лондон

На срещата между Мая Карагьозова и Милена Димитрова освен подаръците беше обсъдено и бъдещо сътрудничество – гостуване с изложби, изпращане на мултимедийни методически помагала в помощ на учителите, контакти с българската общност в Лондон по повод 24 май и 1 ноември.

Милена Димитрова е педагог, работила е с деца със зрителни увреждания в Помощното училище „Николай Палаузов” в Габрово, сега в Лондон е професионално ангажирана с рехабилитация на възрастни хора със зрителни нарушения. Тя има две деца, които посещават български училища  – Данна  в девети клас, и Сиян, който ще бъде първокласник наесен.

Контактът й с НМО е от 2000 година. Тогава Милена Димитрова съвместно с  колежката си от училище „Ран Босилек” Стефана Брънекова и председателят на габровската организация на Съюза на слепите Стефка Пенчева представиха в музея успешни модели на интеграция за деца със специални образователни потребности.

НМО в Габрово членува в Асоциацията на българските училища в чужбина

„Г-жа Димитрова дойде с конкретно предложение за съвместни инициативи – поясни директорът на НМО Мая Карагьозова. – Запознах я с дейностите на музея за българската общност в Чикаго, в Мадрид, със Споразумението за партньорство и информационен обмен със Съюза на българите в Кипър. Музеят е член на Асоциацията на българските училища в чужбина и с желание откликва на покани и предложения за съвместна работа. В новия Правилник за устройството и дейността на НМО е регламентирана възможността да подпомагаме българската общност в чужбина за съхраняване и популяризиране на националните ценности и просветни традиции. Този нов момент улеснява сътрудничеството ни с училища, съюзи и просветни организации зад граница.”

.