Дарение за Музея на образованието – ученическа униформа от Механотехникума

Дарение за НМО - ученическа униформа от Техникум по механо-електротехника „Д-р Никола Василиади” © НМО

Дарение за НМО – ученическа униформа от Техникум по механо-електротехника „Д-р Никола Василиади” © НМО

Ученическа униформа от Техникум по механо-електротехника „Д-р Никола Василиади” в Габрово бе дарена на Националния музей на образованието. Дарител е д-р инж. Георги Метев, завършил с отличие Техникума по механо-електротехника в Габрово през 1963 г, научаваме от НМО.

Дарената от инж. Метев униформа е куртка и кожен колан с тока, на която има емблема на училището. Инж. Метев е споделил при дарението: „Тези атрибути бяха част от униформата, с която всеки ученик беше задължен да ходи, учеше се на ред и дисциплина”.

Любопитен факт е, че Георги Метев е правнук на Алекси Стойков Алексиев, един от видните преподаватели в Габровската гимназия. От НМО споделят подробности за видния габровец:

Алекси Алексиев завършва висше образование в Софийския университет през 1895 г. със специалност математика. Още същата година е назначен като учител в родния си град. Учителската професия е мечта за него и той посвещава 35 години от живота си на нея. Въпреки че по повод тази годишнина Алекси Алексиев получава ценни и скъпи подаръци, по-късно той споделя: „За мен беше едничката и най-голяма награда – морална, за 35-годишната ми скромна учителска дейност!”.