Акад. Георги Марков

Акад. Георги Марков гостува в Габрово – „За свободата на България“

Акад. Георги Марков
Акад. Георги Марков. Изображение: Община Габрово

Лекция на тема „За свободата на България“ ще изнесе известният български историк акад. Георги Марков в Габрово. Срещата ще се състои в зала „Възраждане“ на 27 февруари 2017 г. от 17.00 часа.

Входът е свободен!

Акад. Георги Марков е роден в Пловдив. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1970 г. Седем години по-късно защитава докторска дисертация на тема „Българо-германски отношения и връзки. 1934-1939 г.“, за което му е присъдена научна степен „доктор по история“. По същото време започва работа като научен сътрудник в Института по история към БАН, където преминава цялата му научна кариера. През 1992 г. защитава докторската си теза „България и Балканските войни 1912-1913 г.“ и получава научна степен „доктор на историческите науки“. През 1994 г. му е присъдено званието професор. През 2004 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2008 за академик.

През годините Георги Марков води лекции в Софийския университет и в Нов български университет. Член е на множество авторитетни научни и експертни съвети. Дългогодишен директор на Института по история (днес Институт за исторически изследвания). Главен редактор на авторитетното списание „Исторически преглед“. Автор на множество книги, статии, съобщения, както и на стотици научнопопулярни текстове. Участва в тематични телевизионни и радио програми.

Научните интереси на акад. Марков са в областта на новата и най-новата история, а основните му проучвания са посветени на международните отношения и външната политика на България през първата половина на ХХ век.

Едни от най-известните му изследвания са „България в Балканския съюз срещу Османската империя“ (1989 г.), „Българското крушение 1913 г.“ (1991 г.), „Голямата война и българският ключ за европейския погреб 1914- 1916 г.“ (1995 г.), „Покушения и политика в България 1878-1947 г.“ (2003 г.) и други.

Научните му постижения са високо оценени у нас и в чужбина. Академик Георги Марков е един от най-изявените и авторитетни български учени и интелектуалци, с активна гражданска позиция. Много често той се включва в различни родолюбиви инициативи, насочени към издигането на националното самочувствие и дух.

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.