Хоровете при „Успение Богородично“ и „Св. Троица“ представят диск и филм

Концерт на мъжките хорове при храмовете "Успение на Пресвета Богородица" и "Света Троица" в Габрово

Концерт на мъжките хорове при храмовете „Успение на Пресвета Богородица“ и „Света Троица“ в Габрово

Мъжките хорове при храмовете „Успение Богородично“ и „Света Троица“ в Габрово канят на съвместен концерт, на който ще представят пред габровци компактдиск с православни църковни песнопения и документален филм. Събитието ще бъде на 11 май от 19:00 ч. в зала „Възраждане“ в Габрово с вход свободен, споделиха за Габрово Daily организаторите.

Музикалният диск с православни църковни песнопения е записан през 2017-2018 г. и излезе в навечерието на Новата година. По време на премиерата на диска на 11 май ще чуем няколко произведения в изпълнение на мъжките хорове при храмовете „Успение на Пресвета Богородица“ и „Света Троица“. Любопитно е, че в диска има и няколко песнопения, изпълнени от сборен хор на двата габровски храма. В края на представянето ще бъде прожектиран документален филм за двата хора и записите на музикалния диск.

Мъжки хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Габрово © Кольо Тодоров, фото "Спринт"

Мъжки хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Габрово © Кольо Тодоров,
фото „Спринт“

Мъжкият хор при храм „Успение Богородично“ в Габрово е създаден през 1990 г. по инициатива на Иван Попиванов и с помощта на ставрофорен иконом Христо Очков. Първият диригент на хора е Христо Питев, а от 1992 г. – Димитър Цонев. Хорът е участвал на международни фестивали в Габрово, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия. Многократно е участвал в „Празник на духовната музика“ в Габрово. През 2006 г. е удостоен с плакет „Почетен знак на Габрово“. През 2015 г. хорът печели трета награда в международния конкурс „Могутной Божа“ в Беларус. През 2013 г. диригент на хора става Алексей Шепелев. Хорът е неотлъчно свързан с духовния живот на Габровската духовна околия.

Хор при храм "Св. Троица" в Габрово. Снимка: отец Стефан Стефанов

Хор при храм „Св. Троица“ в Габрово. Снимка: отец Стефан Стефанов

Мъжкият хор при храм „Св. Троица“ в Габрово е създаден на Възкресение Христово през 1992 г. Негов основател и диригент е Стефан Ботев, а първите ентусиасти са певци от хор „Емануил Манолов“. Съставът пее в неделните литургии в храма и на духовни празници в Габрово, изнася концерти и участва в обществени изяви. Често гостува за литургии в различни храмове в страната. Хорът е участвал във фестивала „Празник на духовната музика“ в Габрово. От 2001 г. диригент на хора е Бистра Мамулева.