Български пианист в Италия ще изсвири за първи път у нас ранни клавирни концерти от Йозеф Хайдн

Габровски камерен оркестър

Габровски камерен оркестър

Пианистът Тодор Петров гостува на Габровски камерен оркестър в концерт с неизпълнявани в България ранни клавирни концерти от Йозеф Хайдн. Музикалното събитие е на 14 март от 19:00 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово, съобщават от Община Габрово.

Пианистът Тодор Петров живее в Италия. От 2006 г. е преподавател в музикалния факултет на университета в град Сус – Тунис. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. През 1981- 1982 г. специализира пиано, камерна музика и клавесин в Париж и Ница.

От 1990 г. Тодор Петров концертира активно в Италия и свири на редица престижни фестивали в Рим, Месина, Добиако с известни оркестри като „Камерата Балтика” и други.

Концертирал е в Англия, Румъния, Франция, Украйна, Германия. Изнася концерти като камерен изпълнител съвместно с музиканти от ранга на Игор Ойстрах, Валери Ойстрах, италианския виолончелист Артуро Болучи, Павел Берман, Анатоли Кръстев, диригента Нелло Санти и др.