Габрово Daily ще популяризира безплатно местни културни и благотворителни събития

Снимката е илюстративна. Pixabay

Габрово Daily обявява нова кампания в подкрепа популяризирането на културни и благотворителни събития в Габрово. Медията безвъзмездно ще популяризира инициативи на местни творци и културни организации.

Публикуваме позицията на Момчил Цонев, създател и главен редактор на Габрово Daily:

„Общество без култура е общество без дух и е обречено да умре – със или без демографска криза. Провокиран съм да започна кампанията за повече култура, защото в момента габровското общество се разтърсва от политически борби и скандали. Водещи стават крещенето и грубият език в коментари и публикации онлайн вместо логическото, интелигентното изказване. Част от медиите също подклаждат загубата на интелигентност със заглавия и материали, сякаш родени в разговор на пазара, на „махленско ниво“, на жаргон. Дори за една кражба или катастрофа може да се пише интелигентно, на професионален, а не разговорен език.

Опасявам се, че Габрово и духът на габровци могат да се стопят, да изчезнат много преди един предполагаем фатален край на демографската криза – не от физическо изчезване, а от духовно и културно. Общество без култура и образование, завладяно от низки страсти, слухове, арогантност, неинтелигентност и омраза, е обречено да бъде превзето и претопено – или от по-умните и интелигентните, или от най-арогантните и глупавите.

За мен и Габрово Daily културните новини винаги са били приоритет още от създаването на медията през 2014 г. Историята на Габрово е мой личен приоритет още от 2008 г. с издаването на поредицата от исторически книги „Габрово – живият град“. Статии за изложби, концерти, фестивали или на историческа тематика са били и ще бъдат сред основните материали в Габрово Daily. Защото трябва да знаем откъде идваме, за да знаем накъде отиваме. Защото трябва да сме мъдри и културни в мислите и целите си, за да сме мъдри и в действията си. Принос на Габрово Daily е, че постави културата в челото, във водещите новини на медията. Следващата стъпка е още по-голяма и трайна подкрепа към културните и благотворителните събития, към местните инициативи.

Моето разбиране е, че една медия трябва да служи на обществото и образователно, и културно. Защото историята ще ни отсъди накрая с какво сме били полезни на обществото и какво сме го научили – дали да бъде по-културно и благородно, или сме го научили да се интересува само от „нашмърканите“, „дрифтаджиите“, „заковалите дрегера“, „нащраканите“. Сензационността ражда преходни успехи, но белегът на културната криза ще остане завинаги върху медиите, журналистите и организациите зад тях, които са довели до тази криза. Отвъд мимолетните търговски или други интереси, по-важно е в какво общество искаме да живеем ние и тези след нас, днес и в бъдеще. Носим отговорност за обществото – както е казал Васил Левски, „Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва.

За да заявите медийно партньорство с Габрово Daily пишете на нашата Фейсбук страница тук или на имейла ни editor@gabrovodaily.info. Габрово Daily ще популяризира своите партньори чрез цялата онлайн медийна група Gabrovo.net/Габрово Daily, чрез новата онлайн телевизия Gabrovo.net TV, чрез новинарските включвания на Габрово Daily по БНТ2 и други партньорски организации.

Коментари