ЮНЕСКО обяви Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство

© Община Габрово

© Община Габрово

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО обяви официално Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. 64 нови града от 44 държави се присъединиха към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО, съобщават от Община Габрово.

Както първи в Габрово Daily писахме, Габрово е вторият български град след София, избран да бъде част от мрежата. През 2014 г. столицата бе удостоена с престижната титла „Град на киното“.

Габрово става вторият български град след София в мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове

Решението бе обявено официално вчера по време на Генералната конференция на 39-ата сесия на ЮНЕСКО, която се провежда от 30 октомври до 14 ноември във френската столица Париж.

В средата на юни месец тази година Габрово влезе в надпреварата за включване в мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, залагайки на три свои предимства – град на занаятите и индустрията, столица на хумора и сатирата, град, който съхранява и популяризира народния и местния фолклор.

Габрово има Стратегия за развитие на културата до 2024 г., член е на международната мрежа за култура „Програма 21“, ежегодно чрез общинската програма „Култура“ се финансират качествени културни продукти, градът е домакин на мащабни събития с местно, национално и международно значение.

В проекта е разписан 4-годишен план с инициативи от творческите области на мрежата – занаяти и фолклорни изкуства, дизайн, кино, гастрономия, медийни изкуства и музика. Планирано е участието на организации от публичния и частния сектор, професионални сдружения, образователни и културни институции, гражданското общество. Дейностите са насочени към постигане целите на мрежата чрез засилване ролята на културата и творчеството за устойчиво градско развитие.