Споразумение за мрежа от приемни села в България

Габрово подписа споразумение за мрежа от приемни села в България

Споразумение за мрежа от приемни села в БългарияПредставители на пет села от региона и страната подписаха вчера с габровския кмет Таня Христова отворено споразумение за сътрудничество с участие в инициативата „Приеми ме на село“. По този начин
на практика се реализира идеята на Габрово да се създаде мрежа от приемни села в България. Нестандартната и привлекателна инициатива „Приеми ме на село“ беше реализирана за първи път през миналата година в село Новаковци.

„Надявам се тази мрежа винаги да носи знака на началото си, което тръгва от Габрово и прекрасната идея на Вероника, която доказа, че когато имаме хубави идеи, истинска енергия, нещата могат да се случват лесно“ – каза при подписване на споразумението вчера габровският кмет Таня Христова.

Да приемат в домовете си за по пет дни непознати млади хора като „внучета назаем“ със съдействието на кмета и читалището тази година са се съгласили баби и дядовци „под наем“ от габровските села Новаковци и Стоевци и севлиевското Богатово.

Новаковци пострада от водния потоп, но хората в него не се отказаха да участват в „Приеми ме на село“. Техните „внучета назаем“ от миналата година бяха сред първите доброволци, притекли се на помощ след наводнението на своите баби и дядовци „под наем“. Тази година проектът в Новаковци и Стоевци, където ще бъдат настанени 10 младежи, ще се реализира с подкрепата на програма „Култура“ на габровската Община.

Според председателя на читалището в село Стоевци и при тях младите хора няма да скучаят и ще им докажат, че традициите не са само атракции в съвременния живот, че можеш сам да си омесиш хляб, да си сквасиш мляко, да си разбиеш масло, да си стриеш червен пипер и т. н., както и да си подковеш коня или да изплетеш нещо от царевична шума.

За инициативата „Приеми ме на село“ ще бъде заснет филм и написана книга. Организаторите си пожелаха за догодина да се реализира Фестивал „Приеми ме на село“ и помечтаха как инициативата ще прескочи границите на страната.

Пълният текст на новината четете във в. „100 вести“,  9 август 2014 г., „Приеми ме на село”2 стартира вчера”, автор Надежда Тихова

100vesti-about

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.