Доц. д-р Никола Данчев

В памет на почетния гражданин на Габрово доц. д-р Никола Данчев

Доц. д-р Никола Данчев
Доц. д-р Никола Данчев

На 8 май 2017 г. почина почетният гражданин доц. д-р Никола Йорданов Данчев. Той беше известен габровски философ, народопсихолог, общественик и преподавател по философия и психология в Национална Априловска гимназия, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Технически университет – Габрово.

По негова инициатива 14 октомври – Денят на Св. Петка е обявен за Духовен празник на Габрово. Провъзгласен за почетен гражданин на Габрово с Решение № 108/28.04.2016 г. на Общинския съвет, заради дейността си, с която изследва и прославя Габрово през годините, за приноса му към образователното и културно дело в България и по случай 75-годишния му юбилей.

Двадесет и пет години Данчев е общински съветник и председателства Комисията по образование и наука и Комисията по култура и вероизповедание. Работи за каузата на Габрово, както и градът да запази мястото си на люлка на българското образование. Автор на много книги и публикации, в които изследва спецификата на габровския дух и характер. Носител на „Почетен знак на град Габрово“.

Поклонението ще се състои на 11 май 2017 г., четвъртък, от 12.00 часа на габровските гробища.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.