На 4 май в Новата махала – историческа възстановка на Априлското въстание

Участие на РК "Цанко Дюстабанов" на НД "Традиция" на възстановка в Благоевград, "Илинденски камбани" © РК "Цанко Дюстабанов"

Участие на РК „Цанко Дюстабанов“ на НД „Традиция“ на възстановка в Благоевград, „Илинденски камбани“ © РК „Цанко Дюстабанов“

Историческа възстановка „Последните пушки на Априлското въстание в Габровския край – Битката на четата на Христо Патрев“ ще се състои на 4 май в квартал Нова махала в Габрово. Началният час е 11:30.

Организатор е регионалният клон на Национално дружество „Традиция“, а участие във възстановката ще вземат и клоновете на „Традиция“ от Ловеч, Севлиево, Казанлък, Троян, Тетевен, София, Етрополе и с. Баня (Панагюрско).

Христо Николов Патрев  е деец на националнореволюционното движение. Роден в с. Шипка, Казанлъшко. Като юноша става хайдутин, след което емигрира в Румъния. През 1868 се включва в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. След разгрома и е заловен и заточен в крепостта Акя, но успява да избяга и се завръща в Румъния (1874). Взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание 1876. След избухването му възглавява въстаническа чета в Габровско и Тревненско. След разбиването и се отправя към Източна Стара планина, но е заловен от османските власти и убит – споделят организаторите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

1 май 1876 г. – обявено е Априлското въстание в Габрово

Повече за Априлското въстание в Габровския край може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук.