„Възпоменание за Априлов“ в Габрово на годишнината от смъртта му

„Възпоменание за Априлов“ ще се състои на 2 октомври, на 172-та годишнина от смъртта на благодетеля на Габровското училище Васил Априлов. Програмата включва:

10.30 ч. – Възпоменание и поднасяне цветя на гроба на Васил Априлов
14.00 ч. – Представяне фототипното издание на „Заветът“ на Априлов в Актовата зала на Национална Априловска гимназия.

Изданието на „Заветът“ ще бъде представено от д-р Руслан Иванов от НБКМ. Ще присъстват доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, д-р Бояна Минчева и Мария Стефанова. Изданието е посветено на 230-годишнината от рождението на Васил Априлов и включва ръкописа „Духовное завещание Василия Евстатиева, сына Априлова”, както и най-ранното печатно издание от 1849 г.

Организатори на събитието са Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Национална Априловска гимназия, Национален музей на образованието и Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

На 2 октомври 1847 г. в румънския град Галац умира габровецът Васил Евстатиев Априлов.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.