Носител на Априловска награда за хумористична книга – гост на „Весел четвъртък“

"Душевна аритмия", автор Веселин Зидаров

„Душевна аритмия“, автор Веселин Зидаров

Първият литературен „Весел четвъртък” за 2018 г. ще ни срещне с тревненеца Веселин Зидаров в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Зидаров е хуморист и карикатурист от Трявна, дългогодишен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, както и в множество международни карикатурни салони и конкурси.

„Душевна аритмия“ – първият носител на Априловска награда за хумористична книга

Събитието е на 8 февруари от 18:00 ч. в Залата на жирафите, споделят организаторите от Дом на хумора и сатирата. Поводът е новият роман на Веселин Зидаров с афоризми и карикатури „Душевна аритмия”. Книгата получи Априловската награда като най-добра хумористична книга на 2017 г. За първи път Домът на хумора и сатирата е сред съорганизаторите на Априловските награди и за първи път присъжда своя награда.

Що е то „Хайдутлук булгарикус“?

„Душевна аритмия” е петата „зидария”, както авторът Веселин Зидаров назовава своите книги. Авторът ни повежда през един „Политически вертеп”, в който са се развихрили политици, депутати, хора на властта. Сатирикът прави разрез на обществото и е безпощаден към всички, които редят съдбините на народа ни. Главите на романа носят специфични имена като „Хайдутлук булгарикус”, „За пари и още нещо”, „Като не се обединяваме, масово ще обедняваме”, „Темидиада”, „Парад на глупостта” и др.

В „Душевна аритмия“ Зидаров споделя афоризми за нашето съвремие: „Слабата памет на поколенията засилва въображението на историците”, „Който нарежда, той се подрежда”, „За едно четиричленно семейство са нужни 2500 лева, за да живее нормално. Комай повече семейства в тази държава са ненормални.”