„Етър“-а показва български ордени и медали

Музей „Етър“ в Габрово показва изложбата „Български ордени и медали” в Саковата къща само за няколко дни – от 21 до 23 септември. Колекцията е на Николай Гичев и идва в „Етър“-а заради предстоящия празник на Независимостта на 22 септември.

Повече от 40 години Николай Гичев колекционира нагръдни знаци и днес притежава над 800 – български и от Руско-турската освободителна война. Интересът му е провокиран в края на 60-те години на ХХ век от неговия дядо – подполковник Гичо Костов Гичев от Пловдив. Завършва 37-и випуск на Военното училище. Година преди да бъде произведен в чин, заедно с останалите от випуска е пратен на фронта – бушува Първата световна война. Гичо Гичев е зачислен в Девети пловдивски полк под командването на подполковник Дрангов. Като взводен командир за атака срещу французите получава първата си награда – първо офицерско звание и кръст за храброст. По-късно е заловен, но успява да избяга, заради което получава втори кръст за храброст. Военната му кариера се развива възходящо, работи по направление на разузнаването на Турция.

След 9 септември 1944 г. подполковник Гичев преживява изпитания, а по-късно с разказите си успява да запали в сърцето на своя внук Николай Гичев любов към историята.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.