ЕМО „Етър“ и „Майчина грижа“ с блага вест за Благовещение

На Благовещение в ЕМО „Етър“. Изображение: ЕМО Етър

На 25 март, Благовещение, ЕМО „ Етър” кани да протегнем ръка и да донесем блага вест за ново сърце на Николай! Входът на празничния ден ще бъде свободен за посетителите на музея на открито.

На големия християнски празник Благовещение в ЕМО “Етър” ще бъде представена една от социалните инициативи на Женското благотворително дружество “Майчина грижа” – кулинарна изложба-базар, средствата от която ще бъдат дарени за спасяването на едно габровско момче.

„Протегнете ръка да донесем блага вест за ново сърце за Николай!” Това е каузата на дружество “Майчина грижа”. Събраните средства от кулинарната изложба-базар в ЕМО “Етър” ще подпомогнат лечението на младежа от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово.

Християните вярват, че на този ден Дева Мария е получила благата вест, че ще роди Младенеца.

В народните представи на Благовец започва пролетта. Мечките се събуждат от зимния си сън и отиват да се къпят в реката, след тях водата се смята за лековита. Хората вярват, че където има заровено имане, вечерта срещу празника гори пламък. Събраната от дома смет се поставя в четирите края на двора и се запалва, а огънят се прескача за здраве.

На Благовещение раните заздравяват най-бързо, всичко посадено се хваща, а местата, където има заровено имане – светят.

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.