Домът на хумора ще ни учи как да си направим автопортрет от глина

Изложба "Светът според Тодор Цонев" в Дом на хумора и сатирата Габрово

Изложба „Светът според Тодор Цонев“ в Дом на хумора и сатирата Габрово. Източник: ДХС

Домът на хумора и сатирата в Габрово кани на творческо и образователно ателие „Глинени глави”. Ще се изцапаме, защото ще творим с глина – пластичният естествен материал, познат на човечеството от най-древни времена, споделят от Веселата къща.

Ателието ще се проведе на 16 юни, събота, от 11:00 ч., нужно е предварително записване до 15 юни на 0878458430 / 066807229. Цената е 5 лв. Ателието е подходящо за деца над 7-годишна възраст, както и за възрастни.

Участниците в ателието ще имат възможността да опознаят пластичния и много приятен за работа материал – глина. Ще научат повече за възможните техники на работа и ще бъдат насърчени да направят свой автопортрет от глина. Материалите са осигурени от Музея.

Светът според Тодор Цонев

Преди ателието участниците ще разгледат изложбата „Светът според Тодор Цонев”. Тодор Цонев е известен с карикатурите си на държавния глава преди 1989 г. Тодор Живков, неговото семейство и висшите комунистически величия от близкото ни минало. Заради тези карикатури, които авторът не показва никъде, но са открити при обиск в дома му, през 1979 г. той лежи в килиите на Държавна сигурност.

В изложбата са представени близо 400 творби от различни видове и жанрове на изкуството. Ще обърнем повече внимание на малката пластика и не случайно: през 70-те години Тодор Цонев гостува с първата си самостоятелна изложба на малка сатирична пластика именно в Габрово. Успехът й допринася за развитието на творческата му кариера, той се ангажира да сътрудничи на града с идеи и работа за бъдещия Дом на хумора и сатирата и за този си принос е отличен като почетен гражданин на Габрово – споделят още от Веселата къща.