Стефан Андреев, Христо Темелски. „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза“

Стефан Андреев и Христо Темелски ще представят в Севлиево „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза“

Стефан Андреев, Христо Темелски. „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза“
Стефан Андреев, Христо Темелски. „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза“

Стефан Андреев и Христо Темелски ще представят новия си сборник „Подбрани османски документи за Севлиево и Севлиевска каза“ в Севлиево. Литературната премиера е на 29 октомври в 17:30 часа в зала 300 на Община Севлиево.

Всеки, който разлисти сборника, ще може да разбере кога за първи път е било споменато името на днешния град Севлиево, какви са основните събития, които са се случили в Севлиево и Севлиевската каза в османските години и още много други интересни и важни факти.

Писането на сборника започва в далечната 1976 г., когато Христо Темелски започва работа като уредник в Градския исторически музей в Севлиево. Тогава той с изненада установява, че миналото на Севлиево и Севлиевския край е почти неизследвано през османския период, а преведени и публикувани са само няколко документа през 1967 г.

Така историкът се заема с нелеката задача, заедно със Стефан Андреев, да съберат историята на града си от османското време в един сборник, който да направят общодостъпен за широката аудитория.

Припомняме, че севлиевецът доц. д-р Христо Темелски е сред водещите български църковни историци и директор на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия в София.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.