Ангел Бончев представя книги за чудотвореца св. Ефрем в Севлиево

Авторът на книгите за св. Ефрем Нови Ангел Бончев. Снимка: Личен архив

Журналистът Ангел Бончев ще представи двете свои книги за живота и мъченичеството на свети Ефрем Нови Чудотворец  храм “Св.Илия” в Севлиево на 14 юни от 18:00 ч. Той е автор на „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ и на детската книга „Светецът светкавица“.

„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ е най-новата книга, която съдържа житието, чудесата, акатист, молебен канон, тропари и молитви към светеца. Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го.

„Светецът светкавица“ е детската книга за свети Ефрем Нови чудотворец. Четивото представя по увлекателен начин през очите на едно дете неговия свят живот. Книгата „Светецът светкавица“ е насочена към деца между 7 и 14 години, споделя авторът.

Икона на свети Ефрем Нови
Икона на свети Ефрем Нови

Свети Ефрем Нови е роден в гръцкия град Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга оттам, за да не го направят мюсюлманин. Озовава се пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри, където остава 27 години. Тогава обаче е заловен от турците и измъчван 8 месеца и половина. Умира обесен на дърво с главата надолу, със забита в корема факла. Мощите му са открити от монахиня Макария след 524 години забвение през 1950 г. Паметта му се почита на 5 май. Гърците наричат Ефрем Нови светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го.

Припомняме, че на Тодоровден тази година по инициатива на Ангел Бончев в Габрово пристигнаха чудотворните мощи на свети Ефрем Нови.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.