Фестивалът „Алтернативни форми на изкуство“ ни събира на поляната в Русевци за втора година

Фестивал „Алтернативни форми на изкуство II – Комичната страна на нещата” в Русевци
Фестивал „Алтернативни форми на изкуство II – Комичната страна на нещата” в Русевци

Второто издание на летния фестивал  „Алтернативни форми на изкуство II – Комичната страна на нещата” предстои да се проведе в Габрово.  На поляната до читалището „Христо Смирненски – 1949“ в квартал Русевци ще гледаме музиканти и stand-up комедия на 4 и 5 август. Входът е свободен.

На сцената ще излязат групи и изпълнители, които съчетават фолклора със съвременното звучение в интересен етно-джаз микс. Сред тях са „Acoustic Corporation“, Печенката, „Тъпани и гайди“, „Etnotix“, „Balkan Khans“.

Специално за фестивала поляната в Русевци ще бъде преобразена от арт инсталация „Балкана ми е до колене“ – горско-морска фото точка, изработена от сборна формация художници

Габровският фестивал за алтернативни форми е  алтернатива на традиционните, предимно и често срещани в България фестивали за изворен фолклор, които все по-често привличат предимно застаряващи колективи със застаряваща публика – споделят организаторите от читалището в Русевци. Мястото също е избрано като алтернативна градска среда, която предлага бягство от асфалтовия център, без да е необходимо дълго, сложно и скъпо извън градско пътуване.

Фестивалът „Алтернативни форми на изкуство“ се реализира от НЧ „Христо Смирненски – 1949“ в квартал Русевци по програма „Култура“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.

ПРОГРАМА

  • 4 август 2017 г. – 19.30 часа

Acoustic Corporation

Стилът на „Acoustic Corporation“ представлява смесица от acoustic funk, swing, reggae и balkan ethno music.

Miroslav Simeonoff – „ЗА ВРЪЗКАТА“

Stand Up комедия в тежка категория смях.

Pe4enkata Beatbox

Печенката е световен шампион по бийтбокс.

Etnotix

Най-младата eтно, поп и рок група в България.  Група „Etnotix“ e ново явление за българската музикална култура, пресъздадена от талантливи и млади музиканти, с изключителна визия. Групата се състои от квартет гъдулки, вокал, перкусии и соло китара. Групата предлага музикална програма от популярни хитови пиеси от световната класическа и поп музика. Съвременният етно саунд и популярни тракове от филми и спектакли звучат по оригинален и атрактивен начин.

  • 5 август 2017 г. – 19.30 часа

Stand up Comedy

Balkan Khans

Eтно-фолк супергрупа, създадена от виртуозния ромски цигулар Венци Такев, колегата му Кольо Иванов, мултиинструменталиста Николай Иванов и бийтбокс шампиона Skiller. Български, цигански и балкански фолклорни ритми са преплетени с влияния от Изтока, джаза и електронни бийтове в музиката на „Balkan Khans“.  

Skiller

Тъпани и гайди

Алтернативният фолклор…. онзи, който се е родил в планината и пресаден, успява да се „хване” и в града. Момчетата, които се грижат за това, не са облечени в носии, не носят потури и кожени калпаци. Те са Хорхе, Бъни, Росен, Тодор и Григор. Хорхе свири на диджериду, а Бъни на кахон. Неразделна част са от „Оратница“ и са сладкият кошмар на всеки озвучител с нетрадиционните инструменти, които са избрали. Резултатът след това обаче е прекалено завладяващ и истински, влиза директно във вените на слушателя и няма пускане… Росен, Тодор и Григор са гайдари. Те пък допълват числото от небезивестния български проект „101 каба гайди”. От тях разбрахме, че т.нар. каба гайда си е родопската гайда, която е по-ниска и басова от джурата и шотландската гайда. И тримата са от Родопите, но живеят в София и са решили да сеят навсякъде настръхващия звук на тези български гайди.

 

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.