Прокуратурата с досъдебно производство за фалшиви ТЕЛК решения в Габрово

© МВР

Районна прокуратура Габрово е образувала вчера досъдебно производство по разследване за фалшиви ТЕЛК решения в Габрово. Разследват се неколкократни противозаконни деяния в периода от края на 2017 до септември 2018 г.

Производството е по чл. 212, ал. 2 от Наказателния кодекс за съставянето на документи с невярно съдържание, с които е дадена възможност на други лица да получат инвалидна пенсия без правно основание. Това съобщиха от Пресцентъра на Окръжна прокуратура Габрово след запитване на Габрово Daily.

Мерки срещу схемите за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК решения се предприемат в цялата страна. Това беше обявено на 21 януари от заместник-главния прокурор на Р България Иван Гешев. Три институции работят по акцията – МВР, прокуратурата и НОИ.

Габрово е сред регионите, в които процентът на инвалидните пенсии е твърде висок спрямо всички пенсии в областта – към 19%. Останалите региони с висок процент на инвалидните пенсии са: Силистра – 28,6%; Разград – около 18%; Перник – 16,97%; Монтана – 17,54%; Враца – почти 20%.

Констатирано е, че заради тези схеми в цялата страна стотици милиони лева изтичат и не достигат до реално нуждаещите се. В някои случаи цели семейства не работят, защото се издържат чрез участието си в тези схеми – като посредници или като облагодетелствани. За инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1.7 млрд. лева и допълнително приблизително 600 млн. лева за 39 социални права, свързани с тях, уточни още Гешев.