Доживотен затвор за местен рецидивист – с опит за убийство, грабеж, изнасилване и палеж

Затвор. Снимката е илюстративна. Pixabay

Доживотна присъда на Д.С. от севлиевското село Дамяново влезе в сила, съобщават от Окръжен съд – Габрово. Присъдата на мъжа е за извършени опит за убийство, грабеж, опит за изнасилване, блудство и палеж в къща в село Богатово, в която живее трудноподвижна жена.

Престъплението… опит за убийство, изнасилване и палеж в Богатово

На 3 юни 2016 г., между 3:00 и 5:00 часа, Д.С. нахлул в къща в с. Богатово, общ. Севлиево, при условията на опасен рецидив, и направил опит умишлено да умъртви трудноподвижна жена, живееща там. Подсъдимият влязъл в къщата на пострадалата през прозорец на приземния етаж и нападнал жената, искайки да му даде пари. После направил опит да я изнасили и извършил с нея блудствени действия. С цел да прикрие извършените престъпления, Д.С. струпал до жената дрехи и хартии, които залял с ракия и олио и възпламенил с кибрит. След това взел телевизор и напуснал къщата. Тъй като огънят препречвал изхода към вратата, пострадалата успяла да се спаси, изпълзявайки навън през прозореца на обитаваната от нея стая.

Присъдата на мъжа от Дамяново

За извършения опит за убийство Д.С бе осъден на доживотен затвор. За грабежа на телевизор, извършен при условията на опасен рецидив, съдът наложи наказание от 10 години лишаване от свобода. За опита за изнасилване, извършен при условията на опасен рецидив, и блудството, на подсъдимия бяха определени наказания от по 8 години лишаване от свобода. За палежа на имущество със значителна стойност – къщата на пострадалата е на стойност 24 100 лева, а причинените щети в размер на 5 610 лева, Д.С. бе осъден на 6 години лишаване от свобода.

Съдът постанови още Д.С. да заплати на пострадалата обезщетения за причинени неимуществени вреди (от опита за убийство, опита за изнасилване и блудството) в размер на общо 80 000 лева, както и за имуществени вреди (причинени от палежа) в размер на 5 610 лева.

Окръжен съд Габрово призна за виновен Д.С. в заседание на 26 януари 2017 г. Наказанието доживотен затвор трябва да се изтърпи при специален режим. Подсъдимият обжалва присъдата. С решение от 18 май 2017 г. Апелативният съд във Велико Търново потвърди обжалвания акт. Окончателно по делото се произнесе ВКС с решение от 2 март 2018 година. Актът на ВКС не подлежи на обжалване, с което присъдата на Окръжен съд – Габрово влиза в законна сила.