Баща и син от Габрово заплашени с над 60 години затвор в Гърция, без да са виновни

Баща и син от Габрово, собственици на камион, са заплашени да лежат в затвор в Гърция за трафик на мигранти © bTV

Баща и син от Габрово, собственици на камион, са заплашени да лежат в затвор в Гърция за трафик на мигранти © bTV

Баща и син от Габрово, бивши собственици на камион, са заплашени да лежат в затвор в Гърция за трафик на мигранти. Причината е, че каналджии на мигранти купили камиона от габровците, но не го пререгистрирали, съобщава bTV.

В края на март тази година Стефан Николов и Венцислав Манев от Габрово получават призовка от гръцки съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални имигранти в Гърция. Минималната присъда, която ги заплашва, е 10 години затвор. „Плюс 2 години на мигрант. 27 са били в камиона, по прости сметки – 64 години”, споделя пред bTV Стефан Николов.

Стефан Николов и Венцислав Манев от Габрово © bTV

Стефан Николов и Венцислав Манев от Габрово © bTV

Стефан и Венцислав трябва да се явят в гръцкия съд във вторник, 17 април. Страхуват се, че ще бъдат задържани.

Предисторията

В края на 2016 г. габровците Стефан Николов и Венцислав Манев, собственици на семейна транспортна фирма, обявяват за продажба техен камион. Явяват се няколко души купувачи с много скъпа кола. Новият собственик е Янко Янков от столичния квартал „Факултета“.

В следващите дни семейството от Габрово отписва камиона от лиценза на фирмата и от данъчното, но Янко Янков не го пререгистрира, както изисква законът.

Пет дни след продажбата през 2016 г. камионът с 27 нелегални имигранти в него е задържан в гръцкия град Александропулис.

Пред bTV Янко Янков разказва, че е получил 200 лева, за да отиде в Габрово през 2016 г. и да сключи сделката. Янко е лежал в затвора за кражби. По документи е притежател на камиона, заловен с мигранти в Александропулис. „Нито книжка имам, нито камион, нито кола мога да карам”, признава той.

Реакцията на българските власти

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви пред bTV, че ще възложи на международния отдел да провери какъв е случаят и дали от гръцката страна са пристигнали каквито и да е инструменти на международната правна помощ.

Омбудсманът Мая Манолова се е свързала с външния ни министър Захариева. Манолова я е помолила да настоява българският консул утре да се организира и в 11 ч. да бъде в съда в Александропулис, защото е важно българите да имат подкрепа на държавата.

От Външното ни министерство са заявили пред bTV, че консулът в Солун следи развитието на случая. Все още обаче нито полицията, нито прокуратурата са потърсили Янко и останалите мъже в схемата.

Вижте още в репортажа на bTV.