85 години от смъртта на индустриалеца Иван Хаджиберов

Иван Хаджиберов

Иван Хаджиберов. Източник: Габрово – живият град

Автор: Момчил Цонев, „Габрово – живият град“

На 5 март 1934 г. в Габрово умира индустриалецът Иван Хаджиберов. През 2019 г. се навършват 85 години от смъртта на великия габровец. Хаджиберов ще остане в паметта на габровци като създател на първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове и на първата българска водноелектрическа централа за индустриални нужди, изцяло изградена с български капитали.

Ще ви разкажем любопитни подробности за емблематичния индустриалец по статията от Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki:

Първата електрическа крушка в България

През 1891 г. Хаджиберов пътува до Германия, за да закупи тъкачни станове, и донася динамо с няколко електрически крушки с въгленови жички. Чрез динамо и водната сила на Янтра Хаджиберов светва в старата воденица на баща си първата електрическа крушка в България.

Първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове

През 1892 г. Ив. Хаджиберов в съдружие с Андрей Хр. Момерин строи първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове. Именно по негова инициатива в Габрово е внедрено производството на готови дрехи – конфекция.

Първата българска ВЕЦ за индустриални цели

През 1906 г. Хаджиберов построява в поречието на река Янтра първата в България водноелектрическа централа за индустриални цели – първата у нас и с изцяло български капитали. Четете повече тук.

Домакин на цар Фердинанд

През септември 1908 г. на път от Търново за София цар Фердинанд получава гостоприемството на Ив. Хаджиберов – непосредствено след обявяването на независимостта на Царство България. Повече за тази история може да прочетете в нашата статия тук.

Пълната статия за биографията на Иван Хаджиберов може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki ТУК

Ако се интересувате от миналото на Габрово, потърсете книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Книгите може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.