Дан Колов

Навършват се 80 години от смъртта на Дан Колов

Изминаха 80 години от ненавременната смърт на един от най-великите българи – Дан Колов. Той умира на 27 март 1940 г. само на 47-годишна възраст в родното си село Сенник, Севлиевско. Рожденото му име е Дончо Колев Денев.

Българинът получава прозвища като „Кинг Конг“, „Царят на кеча“ и „Балканският лъв“. Дан Колов не е само велик спортист, но преди всичко достоен българин и човек с голям сърце и благотворителна дейност. „Чувствам се силен, защото съм българин“ – думите, с които Дан Колов отказва американско гражданство и днес са безпрецедентен пример за силната му връзка с родния край и за истински патриотизъм. Известен е и с дарителската си дейност.

Дан Колов умира в родното си село, болен от неизлечимата тогава туберкулоза. Гробът му в Сенник е разположен с лице към великия Балкан.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

26 декември 1892 г. – роден е Дан Колов

27 март 1940 г. – умира великият Дан Колов

125 години Дан Колов: „Чувствам се силен, защото съм българин“

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.