Навършиха се 80 години от голямото наводнение в Севлиево и Севлиевско от 1939 г.

Цар Борис ІІІ посещава Севлиево и Севлиевско след наводнението от 1939 г. Снимка: Исторически музей Севлиево

На 28 юни се навършиха 80 години от голямото наводнение на река Росица и река Видима през 1939 г., причинило много щети и човешки жертви в град Севлиево и севлиевските села.

След катастрофалното наводнение град Севлиево и околните села са посетени от много официални лица, които остават ужасени от станалото и предлагат помощ на пострадалите. В паметта на населението десетилетия наред остава споменът за идването на цар Борис ІІІ. Множество граждани даряват средства за пострадалото население.

Щети след наводнението в Севлиево и Севлиевско от 1939 г. Снимка: Исторически музей Севлиево

Исторически музей – Севлиево представя в изложба фотоси, документи и благотворителни пощенски марки за събитието, запазени в музейния фонд.

По повод годишнината от трагичното събитие, Борислав Маринов и Румен Гатев – ученици в СУ “Васил Левски”, написаха книгата “Катастрофалното наводнение в Севлиево през 1939 г.”.

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.