6 февруари 1912 г. – начало на памукотекстилната индустрия в Габрово и на фабрика „Принц Кирил“

На 6 февруари 1912 г. е създадена първата памукотекстилна фабрика в Габрово „Принц Кирил“. Изображение: "Габрово - живият град"

На 6 февруари 1912 г. е създадена първата памукотекстилна фабрика в Габрово „Принц Кирил“. Изображение: „Габрово – живият град“

На 6 февруари 1912 г. в Габрово се създава първото в града памукотекстилно акционерно дружество „Принц Кирил“, припомнят паметната дата от Интерактивния музей на индустрията. Това е и началото на памукотекстилната индустрия в Габрово.

Първите акционери и създатели на фабрика „Принц Кирил“ са Ст. Читаков, Д. Бойновски, братята Георгиеви, Христо и Иван Българиеви и Илия Пундев. Построената от тях фабрика е малка каменна сграда на един етаж в квартал Борово. Въпреки усилията на управителния съвет за развитие на дружеството, цялата му дейност не е била успешна. Има и чести промени в ръководството. През октомври 1919 г. за председател на дружеството е избран Д. Русев.

На 11 юни 1920 г. членовете на акционерното дружество решават да прекратят дейността му, като продават малката фабрика на братя Хаджидечеви от Варна. Новите собственици увеличават основния капитал на 24 милиона и в кратко време пристъпват към разширение на фабриката.

В началото на 1930 г. памукотекстилната фабрика става притежание на италиански евреи от Милано – фирмата „Перец М. Пизанти“. Посредник за сделката е известният габровски индустриалец Пенчо Семов. На 14 юни 1931 г. на първото годишно събрание се отчитат добри резултати. Пенчо Семов е избран за подпредседател. През Втората световна война, поради еврейския произход на собствениците и в съответствие със Закона за защита на държавата, в работата на фабриката се намесва държавата, а акциите на фирмата „Перец М. Пизанти“ са одържавени. В края на 1944 г. Пизанти отново поема ръководството. През 1945 година собствениците преименуват „Принц Кирил“ в АД „Памучен текстил“ със седалище и представителство в София. До национализацията фабриката представлява една модерна европейска фирма с реномирано производство.

В статията е използвана информация и от книгата „Имало едно време в Габрово“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев, част от историческата поредица „Габрово – живият град“. Книгите от поредицата може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.