Дан Колов

26 декември 1892 г. – роден е Дан Колов

Дан Колов
Дан Колов

Един от най-великите български спортисти за всички времена Дан Колов е роден на 26 декември 1892 г. в севлиевското село Сенник. Рожденото му име е Дончо Колев Денев, но става световно известен като Дан Колов и с прозвища като „Кинг Конг“, „Царят на кеча“ и „Балканският лъв“.

През 2017 г. отбелязахме 125-та годишнина от рождението на Дан Колов с поредица от инициативи – честване в родното му село, изложба в Исторически музей Севлиево, издаване на пощенска марка, нова книга за бореца.

Дан Колов не е само велик спортист, но преди всичко достоен българин и човек с голям сърце и благотворителна дейност. „Чувствам се силен, защото съм българин“ – думите, с които Дан Колов отказва американско гражданство и днес са безпрецедентен пример за силната му връзка с родния край и за истински патриотизъм. Известен е и с дарителската си дейност.

Дан Колов умира на 27 март 1940 г., едва на 47-годишна възраст в родното си село Сенник, Севлиевско.

Статията е написана по информация от Община Севлиево, Исторически музей Севлиево и „Българска история“. Рождената дата на Дан Колов е 26 декември и често се бърка с 27 декември.

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info