26 декември 1892 г. – роден е Дан Колов

Дан Колов

Дан Колов

Един от най-великите български спортисти за всички времена Дан Колов е роден на 26 декември 1892 г. в севлиевското село Сенник. Рожденото му име е Дончо Колев Денев, но става световно известен като Дан Колов и с прозвища като „Кинг Конг“, „Царят на кеча“ и „Балканският лъв“.

През 2017 г. отбелязахме 125-та годишнина от рождението на Дан Колов с поредица от инициативи – честване в родното му село, изложба в Исторически музей Севлиево, издаване на пощенска марка, нова книга за бореца.

Дан Колов не е само велик спортист, но преди всичко достоен българин и човек с голям сърце и благотворителна дейност. „Чувствам се силен, защото съм българин“ – думите, с които Дан Колов отказва американско гражданство и днес са безпрецедентен пример за силната му връзка с родния край и за истински патриотизъм. Известен е и с дарителската си дейност.

Дан Колов умира на 27 март 1940 г., едва на 47-годишна възраст в родното си село Сенник, Севлиевско.

Статията е написана по информация от Община Севлиево, Исторически музей Севлиево и „Българска история“. Рождената дата на Дан Колов е 26 декември и често се бърка с 27 декември.