Дан Колов

27 март 1940 г. – умира великият Дан Колов

Дан Колов
Дан Колов

На 27 март 1940 г. на 47-годишна възраст в родното му село Сенник, Севлиевско, умира великият българин Дан Колов.

Един от най-великите български спортисти за всички времена е роден на 26 декември 1892 г. в севлиевското село Сенник, а рожденото му име е Дончо Колев Денев. Той е петото дете в семейството на Яна Живкова и Кольо Данев. Едва когато е 4-годишен баща му Кольо умира. Емигрира в Унгария едва на 12 години. През 1909 година тежкият живот го отвежда още по- далеч от дома – в Америка.

Една случайност насочва българина към спорта. Като част от цирково представление, куражлии от публиката получават възможността да се изправят срещу професионален борец на име Джеф Лоуранс. Дончо излиза на манежа и го побеждава. През 1917 година Колов подписва професионален договор.

Българинът получава прозвища като „Кинг Конг“, „Царят на кеча“ и „Балканският лъв“.

Но освен велик спортист, Дан Колов е преди всичко достоен българин и човек с голям сърце и благотворителна дейност. „Чувствам се силен, защото съм българин“ – думите, с които Дан Колов отказва американско гражданство и днес са безпрецедентен пример за силната му връзка с родния край и за истински патриотизъм.

Борецът дарява 500 000 лева от личното си състояние на цар Борис за закупуване на самолет, който трябва да се използва от българските пощи. Заедно с неговия приятел Хари Стоев подпомагат изграждането на военното летище в Горна Оряховица. След смъртта на друга легенда в българската борба – Никола Петров, Дан Колов дарява значителна сума на затрудненото му семейство. Целият хонорар от победата над Чарли Сантен Колов дарява на българските студенти. През 1936 година в София той създава школа по борба, носеща неговото име.

Дан Колов умира в родното си село, болен от неизлечимата тогава туберкулоза. Гробът му в Сенник е разположен с лице към великия Балкан.

През 2017 г. чествахме 125-годишнината от рождението на Дан Колов

През 2017 г. отбелязахме 125-та годишнина от рождението на Дан Колов. На 28 октомври 2017 г. кметове, областен управител, известни спортисти, хора от цялата страна уважиха честването на 125-годишнината от рождението му. В салона на читалище „Св. Климент Охридски – 1899” в Сенник бе открита фотоизложба и представен документален филм, посветен на живота на Балканския лъв.

По този повод Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията пусна в употреба пощенска марка и пощенски печат с лика на Дан Колов.

Миналата година излезе от печат и нова книга за Дан Колов. Автор на книгата “Дан Колов – вечната легенда” е Нено Николов, който в продължение на 50 години събира информация за прочутия борец.

Статията е написана по информация от Община Севлиево и „Българска история“

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.