26 август 1934 г. – откриват Паметника на свободата на Шипка

Изображение: Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"
Изображение: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

На 26 август 1934 г. десетки хиляди българи присъстват на откриването на най-българския паметник – Паметника на свободата на Шипка (връх Свети Никола), научаваме от страницата на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ във Facebook.

Присъстват цар Борис ІІІ и министър-председателят Кимон Георгиев. Проектът за паметника е на архитекта Атанас Донков от Габрово и скулптора Александър Андреев от Ловеч, четем в книгата „Имало едно време в Габрово“.

Паметникът наподобява средновековна българска крепост. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

Изображение: Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"
Изображение: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

В приземния етаж, под мраморен саркофаг, поставен на четири лежащи лъва, се съхраняват костите на загинали при отбраната на Шипка герои.  Пред саркофага са застинали на вечна стража каменните фигури на руски воин и български опълченец.

Експозицията, разположена по останалите седем етажа на паметника, разкрива героизма на руси и българи по време на петмесечната отбрана на прохода.

От последната площадка се открива панорамен изглед към околността с възстановените батареи, траншеи, обозначени позиции, паметници и братски могили, запазили спомена за подвига и саможертвата на шипченските герои.

За туристите се организират и пешеходни екскурзии по позициите на някогашното бойно поле.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

Статията е написана по информация от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и книгата „Имало едно време в Габрово“ от поредицата на Момчил Цонев и Даниела Цонева „Габрово – живият град“

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.