Честваме 230 години от рождението на Васил Априлов

230 години от рождението на Васил Априлов през 2019 г. Източник: Габрово - живият град

230 години от рождението на Васил Априлов през 2019 г. Източник: Габрово – живият град

На днешния ден честваме 230 години от рождението на Васил Априлов. Благодетелят на Габровското училище е роден на 21 юли 1789 г. в Габрово. Априлов е търговец, просветен и книжовен деец от Възраждането.

Благодарение на неговата инициатива, на негови дарения и на даренията на други заможни габровци през 1835 г. в Габрово е открито първото новобългарско светско училище, чийто наследник днес е Националната Априловска гимназия. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Националната библиотека в София показва оригинала на Априловото завещание

Музеят на образованието с изложба на гоблени и плетени картини, посветена на 230-та годишнина от рождението на Васил Априлов 

21 юли 1789 г. – роден е Васил Априлов

2 януари 1835 г. – открито е Габровското Априлово училище

Повече за Васил Априлов може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Ако се интересувате от миналото на Габрово, потърсете книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Книгите може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.