21 август 1877 г. – започват августовските боеве на Шипка

Шипченска епопея 1877. Изображение: Областна администрация - Габрово. Photo Place
Шипченска епопея. Изображение: Областна администрация – Габрово. Photo Place

На 21 август 1877 г. започват епичните августовски боеве на Шипка, които са от изключителна важност за крайния изход на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Представяме ви откъси от книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, част от историческата поредица на Момчил Цонев и Даниела Цонева „Габрово – живият град“:

Несигурният изход от Шипченската епопея през август 1877 г. допълнително засилва напрежението в Габрово. По данни на д-р Петър Цончев паниката в Габрово от атака на Сюлейман паша срещу Шипченския проход на 21 август (9 август стар стил) август 1877 г. довежда до бягството на жените и децата от много габровски семейства до Дряново, а някои чорбаджийски семейства достигат дори Свищов.

Подробности за Руско-турската война (1877-1878 г.) вижте в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Памет за Шипченската епопея

Според Немирович-Данченко „когато Габрово бе в опасност, когато Сюлейман още можеше да нахълта тук” по време на Шипченските боеве от август 1877 г., „всички, дори официалните лица, бяха готови да изоставят града, само Маслов – началникът на окръга и милосърдните сестри решиха да останат в случай на турско нападение.”

На 23 август (11 август стар стил) 1877 г. Де Прерадович наблюдава голямо изселване на българи: „При спускането към долината на Янтра и нататък към Габрово шосето буквално беше задръстено от коли и цели тълпи бягащи. Пó към града, надясно и наляво от пътя, бегълците се бяха настанили на цели лагери, като набързо си бяха направили колиби от клони. […] В 10 часа влязох в Габрово. Градът е в тревога. Жителите се тълпят и сновят по улиците с угрижени лица; мнозина се изселват.”

Габровци активно подпомагат руските и българските защитници на Шипка. По спомените на Стефан Кисов на 24 август (12 август стар стил) 1877 г. през нощта той среща много българи, които спят дълбоко покрай пътя в прохода. Това са бежанците от Южна България и „габровчени”, които “с голям риск за живота си дохождаха да носят вода на превързочния пункт – за ранените и за шипченските защитници”. Около спящите габровци има „бурета, бъкели и други съдове за вода”.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.