15 юни 1876 г. – обесен е габровският войвода Цанко Дюстабанов

15 юни 1876 г. - обесени са Цанко Дюстабанов, Еким Цанков и свещ. Иван поп ПетковНа 15 юни 1876 г. в Търново са обесени участниците в Априлското въстание в Габрово – войводата на Габровската чета Цанко Дюстабанов, председателят на Габровския революционен комитет Еким Цанков и свещ. Иван поп Петков.

Повече за събитията от Априлското въстание вижте в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Пред турския съд в Търново Цанко Дюстабанов произнася паметни думи, които остават в паметта ни с пророческото си послание:

„Аз зная много добре, че царството ви е голямо, че силата, войската и оръжието е във ваши ръце, че със сила ние не ще ви надвием. Но зная още, че вие сте варвари и тирани, че поради въстанието ще нападнете на невинните и мирни жители и ще направите зверства. Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме и да направите зверства, които вече направихте премного и благодарение на което се компрометирахте пред целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече. Бъдете следователно известени, че ние победихме!

Вие като изгорихте толкова къщи и села на мирните българи, като изклахте толкова невинни старци, бабички, жени и деца, като разорихте толкова църкви и училища, трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите зверства и тя скоро ще дойде да ви изгони от тука. Затова стягайте се да бягате към Анадола.

Вие издадохте Хатишерифа и не го изпълнихте, издадохте Хатихумаюна и него не изпълнихте, обещахте правдини на християните и тях не дадохте. Мислите си, че все с лъжа ще я карате! Европа се насити на лъжите ви и вече не ви вярва. Вашата се свърши вече. Европа, както казах, ще ви изпъди оттука“.