15 февруари 1846 г. – роден е Райчо Каролев

Райчо Каролев. Изображение: "Габрово - живият град"

Райчо Каролев. Изображение: „Габрово – живият град“

Автор: Момчил Цонев

На 15 февруари 1846 г. е роден Райчо (Рачо) Михов Каролев, един от най-изявените просветни дейци на Габрово от Възраждането и след Освобождението. В биографията му са вписани значими обществени длъжности – учител и директор в Габровското Априлово училище, депутат в Учредителното събрание, министър на просвещението, директор на Народната библиотека и много други.

Габрово Daily представя подробности за Райчо Каролев от статията за него в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki:

Райчо Каролев завършва Габровското Априлово училище, а последващото му обучение е поето като Априлов стипендиант. Завършва Киевската духовна семинария и Духовната академия. Каролев е първият габровец с научна степен преди Освобождението – “кандидат на богословските науки”.

След като се завръща в Габрово, Каролев става учител в Габровското главно мъжко училище. През 1875 г. Райчо Каролев става и първият директор на Габровската мъжка гимназия (днес Априловска гимназия).

Каролев е един от депутатите в Учредителното народно събрание в Търново през 1879 г. През септември 1879 г. по желание на габровци е назначен за инспектор на габровската гимназия и наскоро след това повторно за неин директор, какъвто е до 1884 г. През 1883 г. поставя началото на музея при Габровската гимназия.

Народен представител е във второто (1880-1881 г.) и четвъртото (1884 г.) обикновено Народно събрание. От юни 1884 до август 1886 г. е министър на народното просвещение, след това последователно е директор на Софийската (1886-1890 г.) и Пловдивската (1890-1894 г.) мъжки гимназии.

Обявен за почетен гражданин на Габрово през 1925 г. Умира на 12 март 1928 г. в София. Средното училище в габровския квартал „Лъката“ носи неговото име.

Още от биографията на Райчо Каролев може да прочетете в Gabrovowiki ТУК

Ако се интересувате от миналото на Габрово, потърсете книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Книгите може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.