Цанко Дюстабанов

13 май 1843 г. – роден е Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов
Цанко Дюстабанов. Изображение: Габрово – живият град

На 13 май 1843 г. е роден един от най-великите габровци, войводата на Габровската чета Цанко Христов Дюстабанов (13 май 1843 – 15 юни 1876 г.). Той е син на един от най-влиятелните и богати габровски първенци Христо Дюстабанов.

Цанко Дюстабанов е известен със своята интелигентност и образованост. Дюстабанов заема две публични длъжности в Габрово през 1875-1876 г. – училищен настоятел и член на Габровския казалийски съд. При избухването на Априлското въстание в Габрово на 1 май 1876 г. е избран за войвода на Габровската чета. 

След залавянето му Дюстабанов е съден от извънреден турски съд в Търново. Обесен е на 15 юни 1876 г. в старопрестолния град.

За него Юрдан Теодоров, член на Търновския извънреден съд през 1876 г., споделя – “един от най-доблестните, най-храбрите и най-интелигентните войводи по българските въстания”. Според проф. Симеон Янев (белетрист, литературен историк и критик), Цанко Дюстабанов е “едно от чудесата на 1876 г., една от големите загадки на българския дух”. Кой е Цанко Дюстабанов – четете в статията в Габрово Daily Цанко Дюстабанов – един от най-доблестните, най-храбрите и най-интелигентните воеводи.

Паметник на Цанко Дюстабанов в Габрово. Изображение: Габрово Daily

Паметник на Цанко Дюстабанов в Габрово. Изображение: Габрово Daily

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Повече за Априлското въстание в Габрово може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Информацията в статията е по: Петър Цончев. Из общественото и културно минало на Габрово;  „Габрово – живият град“

Ако се интересувате от габровска история, добре дошли сте в новия Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град„.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева може да откриете в книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“,  а в София – в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка:

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.