11 май 1859 г. – първото честване в Габрово на празника на св. св. Кирил и Методий

Св. св. Кирил и Методий. Изображение: pravoslavieto.com

Автори: Момчил Цонев, Даниела Цонева, „Габрово – живият град“

Първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий в Габрово се случва на църковния празник, посветен на равноапостолите Кирил и Методий, 11 май през 1859 г. Инициативата е на Тодор Бурмов, учител в Габровското Априлово училище, бъдещият първи министър-председател на България след Освобождението.

Първото честване на св. св. Кирил и Методий в Габрово става 8 години след първото отбелязване на празника им в епохата на Възраждането – на 11 май 1851 г. в училището „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив по инициатива на Найден Геров.

Габровският благодетел и учен Васил Априлов поставя началото на научния интерес към Кирило-Методиевото дело. В студията си „Българските книжници или на кое словенско племе собствено принадлежи кириловската азбука?“ от 1841 ч. той пламенно защитава тезата, че славянските просветители са българи, азбуката им отразява звуковите особености на старобългарския език и именно на него са написани преводите и съчиненията им – посочва Петранка Колева в енциклопедията си „Априловски свод“.

Популярността на празника сред образователните и духовни среди от средата на ХІХ век е поради това, че българските възрожденци акцентират върху значението на делото на Кирил и Методий като просветители на българите и славяните. Кирил и Методий са създатели на първата българска азбука – глаголицата. Кирилицата е създадена в България от учениците на св. св. Кирил и Методий и името й е в чест на св. Кирил.

На 11 май според църковния календар Православната църква почита Свети равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. Успението на св. Кирил и св. Методий се възпоменават съответно на 4 февруари и 6 април. След преминаването от Юлиански към Григориански календар през 1916 г. празникът се премества и по официалния държавен календар се чества на 24 май, а по църковния литургичен календар остава на дата 11 май.

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.