На Тодоровден – св. Тодор съблича деветте си кожуха и отива при Бог да го моли за лято

Тодоровден в Етнографски музей на открито "Етър" © ЕМО Етър

Тодоровден в Етнографски музей на открито „Етър“ © ЕМО Етър

Почитаме Тодоровден. Вярва се, че свети Тодор съблича деветте си кожуха, забива гореща главня в земята, за да я затопли, и отива при Бог да го моли за лято. Ето какво още споделят за празника от Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово.

В християнската традиция се почита свети великомъченик Теодор Тирон, загинал мъченически изгорен на клада през ІV век заради християнската си вяра. В народните представи светецът е юнак като Крали Марко. Бори се със змейовете и само той може да им съди. Язди бял кон и се смята за покровител на конете.

Свети великомъченик Теодор Тирон

Свети великомъченик Теодор Тирон. Източник: pravoslavieto.com

Тодоровден – Конски Великден

За коньово здраве и плодовитост жените месят хляб, украсен с подкова или конче. Раздават го в църквата и на комшиите, като по пътя тичат, подскачат и цвилят като коне.

На Тодоровден рано сутринта стопанинът разчесва животното, сплита му гривата и опашката, украсява ги с червени конци, пискюли и чеснови скилидки – против уроки и лоши очи. Накрая със захарна вода заглажда косъма да лъщи, дава зоб и вода на коня и го извежда извън селото за кушията. Отново за коньово здраве жените пукат бакла и я нанизват на червен конец за конски гердан.

Конят е другар, помощник и имане. Хората го почитат и на този ден изразяват обичта и преклонението си пред неговата сила. Това животно привлича негативна енергия, затова го закичват със сини мъниста и червени пискюли против уроки и зли очи. Съществува поверие, че конете предусещат злото. Когато пътниците минават, а конят не иска да продължи напред и спира, значи там има нещо недобро.

На този ден момите и невестите мият косите си във вода, в която слагат сено от яслите на конете, за да растат дълги и гъсти като конските опашки. Това ритуално измиване предпазва от главоболие и световъртеж. Пак на този ден се сее баклата.

Тодоровата неделя – най-страшната седмица през годината

Тодоровата неделя е седмицата, която предхожда Тодоровден. Според народните вярвания тя е най-страшната през годината и всеки ден от нея има свое име: Песи понеделник се почита предимно за бяс. Празнува се и ергенският празник „тулум“( с пълни торби с пепел или брашно удрят по гърба старите ергени за наказание, че не са се задомили); Черен вторник е най-черният в годината и не се работи да не се почерни живота; Луда сряда против полудяване; Въртоглав четвъртък против въртоглавие и световъртеж; Черен петък е идентичен с Черен вторник.

В Габрово Тодоровден е известен и с обичая „малка сватба“ или „краваи“. Повече за този обичай може да прочетете ТУК.