Цанко Дюстабанов – един от най-доблестните, най-храбрите и най-интелигентните воеводи

Паметник на Цанко Дюстабанов в Габрово © Габрово Daily

Автор: Даниела Цонева, историк, съавтор на историческата поредица „Габрово – живият град“

На 15 юни 1876 г., без да иска причастието и молитвата на свещеник, след като раздава “колкото пари имал у себе си на вдовици и сиромахкини”, войводата на Габровската чета  Цанко Дюстабанов “без никакво смущение” се качва на бесилката.  След “дълъг и широк обвинителен акт”, прочетен на “публично съдене” в Търновския конак, той е осъден на смърт чрез обесване заради “воеводство и главатарство по въстанието и всичките бунтовни деяния”, които е извършил. Това разказва в спомените си Юрдан Теодоров, член на Търновския извънреден съд. Ще ви разкажем за последните дни от живота на габровския войвода през текста на Юрдан Теодоров.

Първоначалното решение е присъдата да се изпълни в Габрово. Поради необходимостта от “достатъчен брой конни заптиета”, търновският мютесариф (управител) телеграфира до командира на Дунавския военен окръг с искане да бъдат изпратени “40 души войници от редовната кавалерийска част от Свищов, които да откарат осъдените в Габрово”. Според думите, записани в спомените на Юрдан Теодоров, Дюстабанов заявява, че желае да бъде обесен в Търново, тъй като “ще бъде по-салтанатлия, по-тържествено, защото тука е голям град”.

Цанко Дюстабанов: „Цяла Европа се възмути от вашите зверства“

“Аз зная много добре, че царството ви е голямо, че силата, войската и оръжието са във вашите ръце, че със сила ний не ще да ви надвием, но зная още, че вий сте варвари и тирани, че поради въстанието вий ще нападнете на невинните и мирни жители и ще направите зверства” – изрича войводата на турски език пред съда, според свидетелството на Теодоров. “Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме да направите зверства […] благодарение на което се компрометирахте през целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече […] цяла Европа се възмути […] и тя скоро ще дойде да ви изгони оттука”.

По време на следствието, според Теодоров, Дюстабанов е “твърде добре третиран; всякога турците го наричаха “Цанко ефенди”, в съда му даваха стол да седи и цигара да пуши, питаха го дават ли му редовно храна, как отива раната му и пр. А арестантите в затвора всички му ставаха на крака, отдаваха му почет като на войвода и му струваха място да седне”. Представителите на официалната държавна власт са в учудване от увлечението му да стане “бунтовник”. Те не пропускат да отбележат, че той, който е известен и сред турците като “умен” човек, познаващ освен историята и други науки, се е впуснал “в тая глупава работа”.

Цанко Дюстабанов – един от най-доблестните, най-храбрите и най-интелигентните български воеводи

Но за Цанко Дюстабанов освобождението не е просто глупава работа. “Избран и провъзгласен” с “общо съгласие и единодушие” за войвода, Юрдан Теодоров пише, че  “оттогава насетне Дюстабанов стана всецяло въстаник; и духом, и телом се предаде той на святото дело за освобождение на отечеството, за което работи с постоянство и неописуема храброст чак до края”.

Историографията не е много щедра към “един от най-доблестните, най-храбрите и най-интелигентните воеводи по българските въстания” по думите на Юрдан П. Теодоров.  Изворите за него и за дейността му като войвода са твърде ограничени. Според проф. Симеон Янев (белетрист, литературен историк и критик), Цанко Дюстабанов е “едно от чудесата на 1876 г., една от големите загадки на българския дух”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

13 май 1843 г. – роден е Цанко Дюстабанов

15 юни 1876 г. – обесен е габровският войвода Цанко Дюстабанов

Ако се интересувате от габровска история, добре дошли сте в новия Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град„.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева може да откриете в книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“,  а в София – в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка:

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.