„Снежно Габрово за деца“: Честита Нова година! Хайде на сурвакането

"Снежно Габрово за деца", автор Момчил Цонев. Детска рисунка от фонда на ОУ “Ран Босилек”

„Снежно Габрово за деца“, автор Момчил Цонев. Детска рисунка от фонда на ОУ “Ран Босилек”

Честита Нова година! Време е за хубавия български обичай сурвакане! Представяме ви откъс за празника от книгата на Момчил Цонев „Снежно Габрово за деца“:

„Ако снежният човек беше истински човек, сигурно така щеше да изглежда неговата сурвакница. Ти обаче не вземай метлата на мама да сурвакаш с нея. Ще ти разкажа какви са били сурвакниците на твоите прабаба и прадядо едно време.

Знаеш ли дървото дрян? То ражда малки червени плодове, наречени дренки. От дрянова клонка се правели сурвакниците. Габровските деца ги украсявали с парички, нанизвали на червен конец пуканки, слагали шарени хартийки. И ти можеш да си направиш сам сурвакница, вече знаеш как.

Сурвакарите ходели на 14 януари (тогава била Нова година едно време) от къща в къща и пеели “Сурва, сурва година, весела година! Едър клас на нива, голям грозд на лоза, пълна къща с коприна, червена ябълка в градина! Колко звезди по небето, толкоз здраве в тая къща! Живо, здраво догодина, догодина, до амина!”

Може да откриете книгата „Снежно Габрово за деца“ от Момчил Цонев в книжарница „Том Първи“ в Габрово, а тези от вас, които не са в Габрово, могат да си я поръчат онлайн от „Български книжици“ ТУК. Останалите книги от историческата поредица „Габрово – живият град“ се продават в „Том Първи“ и „Златев“.