Сирни Заговезни

Сирни заговезни е – ден за прошка и за „хамкане“ с халва

Сирни Заговезни
Сирни Заговезни © БНР

Почитаме Сирни заговезни – в неделния ден, седем седмици преди Великден. В съботата преди Сирни заговезни в Габрово се провеждала традиционната карнавална „Олелийня“. Празникът е ден за прошка и за популярния обичай „хамкане“ с халва.

Олелийнята

„В събота, през Сирни заговезни, цялата околия идваше на пазар в града. По обяд всички отиваха на „Олелийнята” – събор, дето се продава халва и боза. Там около разни свирачи (обикновено всяко село играеше около свой познат свирач), се извиваха кръшни хора.“ Това разказва за карнавалната „Олелийня“ в старо Габрово д-р Константин Вапцов в спомените си „Габрово след Освобождението“, издадени в историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев.

Ден за прошка

Днес се почитат с уважение по-възрастните, родителите, кръстника. Преди вечеря се целували ръцете на по-възрастните в семейството и се искала прошка за волните или неволните грешки през годината.

Кумците посещавали на Сирни заговезни кръстника си, искали му прошка и му носели халва, вино, ракия и печена кокошка.

Традиционните думи на прошката са „Прости!“ („Прощавай!“), а отговорът е „Простено!!!“ („Простен да си“).

От „хамкането“ до фишеците

Най-голяма радост за децата било „хамкането“ с бяла халва. Халвата се завързвала с конец за тавана, разлюлявала се и всички на трапезата се опитвали да си отхапят от нея, без да я хванат с ръце.

След вечерята се гърмяло с пушки, а децата с бомбички и фишеци, с което се ознаменувал краят на зимата и началото на пролетта.

След Сирни Заговезни започва Великият пост

Неделята на Сирни заговезни е последният ден преди Великия пост. В православния календар е Неделя Сиропустна или „неделя на всеопрощението“. На този ден се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ (Мат. 6:15). През тази вечер всеки човек в църквата иска прошка от другите чрез „ритуала на прошката“, за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята.

Великденският пост продължава седем седмици и е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден.

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.