Църквата "Св. Йоан Предтеча" © Габрово Daily

Секновение е – храмов празник на най-старата габровска църква „Св. Йоан Предтеча“

Църквата "Св. Йоан Предтеча" © Габрово Daily
Църквата „Св. Йоан Предтеча“ © Габрово Daily

На 29 август се отбелязва Oтсичане главата на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан. Денят е известен и като Секновение.

Според народното поверие на Секновение денят и нощта стават равни. Змиите и гущерите се прибират. Не се пие червено вино и не се ядат плодове с червен цвят.

Защо Ирод отсякъл главата на Йоан Предтеча?

Църквата почита страдалческата смърт на Йоан Кръстител (Предтеча). След кръщението на Исус Христос Йоан продължавал да учи народа и кръщавал идващите при него. По това време цар Ирод се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. Йоан се противопоставил на царя, като му припомнил, че това е забранено от старозаветния закон. Разгневеният Ирод заповядал да затворят Йоан в тъмница. Скоро след затварянето на Йоан Ирод празнувал рождения си ден и обещал на Иродиадината дъщеря да й даде каквото пожелае – дори и половината си царство. Девойката се посъветвала с майка си, която я подучила да поиска главата на Йоан Кръстител. Ирод се натъжил, но поради клетвата не се решил да й откаже и пратил в тъмницата да отсекат главата на Йоан. Донесли на блюдо главата на великия пророк, дали я на девойката, а тя я занесла на майка си, която от злоба избола с игла езика на Йоан Кръстител.

Храмов празник на църквата „Свети Йоан Предтеча“ в Габрово

Най-старата запазена църква в Габрово „Свети Йоан Предтеча“ чества малък храмов празник на 29 август. Църквата е построена в квартал Камъка. На 28 декември 1798 г. при ра­зо­ре­ни­е­то на Габрово от Ка­пу­дан Хю­се­ин паша цър­к­ва­та е из­го­ре­на, но е въз­с­та­но­ве­на още през про­лет­та на 1799 г. Съществува легенда, че църквата била построена от разбойници, които се разкаяли и решили да направят това добро дело за опрощение на греховете им.

Габровската църква „Св. Йоан Предтеча“ пази в продължение на 7 години тленните останки на един от апостолите на Априлското въстание – Тодор Каблешков. Революционерът се самоубива в габровския конак през юни 1876 г. и е пог­ре­бан от габ­ров­ци в дво­ра на цър­к­ва­та на Камъка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Разбойниците, които построили църква в Габрово

Апостолът Тодор Каблешков се самоубива в Габрово, а габровци го погребват в двора на своя църква

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info