Независимостта на България и габровският Цар на електричеството

Ден на Независимостта на БългарияВ деня на Независимостта на България, извоювана на 22 септември 1908 г., „Габрово – живият град“ припомня интересни моменти от паметното събитие, свързани с Габрово.

Да разлистим книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“, част от поредицата „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев:

Габрово е първият град, посетен от цар Фердинанд след тържественото провъзгласяване на историческия акт в старопрестолнината Търново. В 9 часа вечерта на 23 септември той пристига в града ни, приветстван в Беровата текстилна фабрика, след което получава гостоприемство и в дома на нейния собственик, известния габровски индустриалец Иван Хаджиберов. На следващата сутрин в 10 часа царят е посрещнат от кмета на Габрово Никола Голосманов, архиерейския наместник свещеник Христо Вуцов и народни представители. След почти 24-часовия си престой в Габрово Фердинанд отпътува за Казанлък.

От книгата „Имало едно време в Габрово“, първата в поредицата „Габрово – живият град“, откриваме любопитна подробност от срещата между цар Фердинанд и габровския индустриалец Иван Хаджиберов:

“Ваше Величество, Вие сте цар на България, а аз съм цар на електричеството. Добре дошли в български дом” – заявява на цар Фердинанд през 1908 г. Хаджиберов, който две години преди това построява в Габрово първата у нас водноелектрическа централа за промишлени нужди. ВЕЦ-ът на Хаджиберов е и първата в България, построена изцяло с български капитали.