На Цветница в старо Габрово

Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО "Етър"

Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО „Етър“

Цветница (Връбница) е един от най-популярните пролетни празници. Празнува се в неделята след Лазаровден, точно седмица преди Възкресение Христово (Великден).

В старо Габрово празникът Цветница е известен с обичая „кумичене“. Ден след Лазаровден, момите лазарки отивали на реката, където правели венци от върбови клонки. Пускали ги едновременно във водата. Момичето, чийто венец изпреварел другите, ставало „кума“ и всички отивали на гости у тях. Момите приготвяли в дома на „кумата“ козунаци и баници с яйцата, събрани при лазаруването.

„Кумата“ имала правото да подготви лазарките на следващата година. При кумиченето се пеели обредни песни, в които преобладавали мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Според народното поверие девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече имала право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.

Какви са народните обичаи за Лазаровден, прочетете в статията на Габрово Daily тук: Честит Лазаровден! Какво не знаем за лазаруването в България