Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО "Етър"

На Цветница в старо Габрово

Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО "Етър"
Ритуал кумичене на Цветница © ЕМО „Етър“

Цветница (Връбница) е един от най-популярните пролетни празници. Празнува се в неделята след Лазаровден, точно седмица преди Възкресение Христово (Великден).

В старо Габрово празникът Цветница е известен с обичая „кумичене“. Ден след Лазаровден, момите лазарки отивали на реката, където правели венци от върбови клонки. Пускали ги едновременно във водата. Момичето, чийто венец изпреварел другите, ставало „кума“ и всички отивали на гости у тях. Момите приготвяли в дома на „кумата“ козунаци и баници с яйцата, събрани при лазаруването.

„Кумата“ имала правото да подготви лазарките на следващата година. При кумиченето се пеели обредни песни, в които преобладавали мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Според народното поверие девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече имала право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.

Какви са народните обичаи за Лазаровден, прочетете в статията на Габрово Daily тук: Честит Лазаровден! Какво не знаем за лазаруването в България

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info