Приготвяне на "Бял мъж" в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"

На Петровден се яде „бял мъж“ (РЕЦЕПТА)

Приготвяне на "Бял мъж" в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Приготвяне на „Бял мъж“ в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Традиционната обредна храна за трапезата на Петровден е т. нар. „бял мъж“ – приготвя се от прясно, небито и неизцедено сирене и пшеничено брашно. Петровден (в православната традиция – Св. първовърховни апостоли Петър и Павел) се чества на 29 юни.

Свети Петър създал „Бял мъж“

Българите вярват, че го е създал един светец – Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат.

И днес се разказва легендата как се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от там поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж“.

Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.

Как се приготвя „Бял мъж“?

„Бял мъж” се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.

Традиционното ястие за Петровден "Бял мъж" © ЕМО "Етър"
Традиционното ястие за Петровден „Бял мъж“ © ЕМО „Етър“

Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло.

На Петровден стопаните на овцете отиват „на мандра”!

Петровден е известен и като овчарски празник. На този ден стопаните на овцете отиват „на мандра”, където овчарите приготвят обредно ястие. В районите на Габровско, Троянско и Ловешко то е известно като „Бял мъж”, но под различни названия се среща по цялата българска етническа територия. С „Бял мъж“ овчарите гощават хората за здраве и приплод на стадата.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА ПЕТРОВДЕН ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

По информация от ЕМО „Етър“

Categories История
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.